Iedereen heeft het wel eens meegemaakt en we zijn het er allemaal over eens dat het zeer vervelend is: ziek worden op vakantie. Het is echter geen toeval dat het best vaak voorkomt. Op vakantie wordt u meer dan thuis blootgesteld aan gebrekkige hygiëne, eten dat u niet gewend bent en dieren en insecten die we hier niet hebben. Het is daarom belangrijk om te weten hoe u zo veel mogelijk kunt voorkomen dat u ziek wordt op vakantie en als het dan toch gebeurd wat u wel en niet moet doen.
In Nederland hebben we een hele hoge levensstandaard, maar in het buitenland – zeker buiten Europa – zult u vroeg of laat in aanraking komen met dingen die u en uw lijf niet gewend zijn.
Mensen zitten dicht op elkaar gepakt in treinen en persoonlijke hygiëne is vaak wat minder. Een belangrijke tip als u bijvoorbeeld reist in landen als Indonesië of Afrikaanse landen: probeer zo weinig mogelijk uw ogen, neus en mond met uw handen aan te raken. Uw handen komen het meest in aanraking met vreemde bacteriën, en zolang deze op uw handen verblijven is dat meestal niet zo’n probleem. Het gaat mis als u toelaat dat ze in uw systeem terecht komen.
Geeft infecties geen kans: was uw handen
Pak infecties bij de bron aan en was uw handen. Zeker na ieder toiletbezoek en vóór iedere maaltijd geeft u schadelijke bacteriën geen kans als u uw handen grondig wast. Water en zeep zijn helaas niet altijd binnen handbereik, zeker als u bijvoorbeeld buiten Europa reist. Neem daarom altijd een flesje desinfecterende handgel mee. Gebruik het vaak. Met deze handgel worden namelijk bacteriën gedood. De handgeld vindt u bij uw lokale drogist, ook in handige reisverpakkingen.
Tip: in het buitenland kan het slim zijn om de handgel te gebruiken buiten het zicht van de lokale bevolking, bijvoorbeeld op het toilet. Zo geeft u de lokale bevolking niet het idee dat hun land vies is, hoewel dat voor onze standaarden misschien wel een beetje zo is.
Goed voorbereid op reis
Ga altijd goed voorbereid op reis. Zoek van tevoren op wat de bekendste gezondheidsrisico’s zijn van uw bestemming en overleg zo nodig met uw huisarts over eventuele extra voorzorgsmaatregelen.
De volgende dingen zijn altijd handig om standaard mee te nemen op reis:
- Anti diarree medicijn
- Pijnstiller, liefst met koortsremmende werking
- Allergiemedicijnen (ook als u in Nederland nergens last van heeft: andere landen hebben andere seizoenen!)
- De eerdergenoemde desinfecterende handgel
Voor uw eigen medicijnen op recept is het slim om – als dat mogelijk is – twee keer zo veel mee te nemen dan u nodig denkt te hebben. Houd deze twee voorraden apart, bijvoorbeeld eenmaal in uw handbagage en eenmaal in uw koffer. Ook tijdens uw verblijf is het slim om altijd een voorraad medicijnen in het hotel achter te laten en een voorraad bij u te hebben. U weet immers nooit wat er kan gebeuren, neem dus liever het zekere voor het onzekere.
Oei, toch ziek! Wat nu?
Als u dan toch ziek wordt op reis, is er nog geen reden voor paniek.
Als het een bekende klacht is, bijvoorbeeld als u merkt dat u verkouden bent geworden van de airco in het hotel, dan is de lokale apotheek uw eerste stop. Apotheken zijn overal, zeker in stedelijke gebieden.
De meest voorkomende klachten, zoals verkoudheid en keelpijn, zijn wereldwijd redelijk hetzelfde.Ook als u de taal niet machtig bent van het land waar u verblijft kunt u de medewerker van de apotheek met gebaren en geluiden ongetwijfeld laten weten wat u mankeert.
Als u een medicijn van de lokale apotheek heeft gekregen is het slim om de ingrediënten van het medicijn te bekijken om u ervan te verzekeren dat deze te gebruiken zijn in combinatie met uw eventuele andere medicijnen. Dit is niet altijd eenvoudig. Alles is in een andere taal en de verpakking lijkt niet op wat u gewend bent. Vraag daarom iemand om u te helpen met het vertalen, zoek op Google (een internetcafé is nooit ver weg) en neem bij twijfel altijd contact op met een arts. De apotheek kan u ongetwijfeld doorverwijzen, maar u kunt natuurlijk ook proberen contact op te nemen met uw huisarts thuis.
Als u echt merkt dat u heel ziek bent, neem dan altijd het zekere voor het onzekere. Ga naar een lokale huisartsenpost of ziekenhuis en neem zo snel mogelijk contact op met uw zorgverzekering en reisverzekering. Zij kunnen u verder helpen. Maar laten we hopen dat het niet zo ver hoeft te komen!
Kijk ook eens op de website van Travel Clinic voor meer gezondheidsadviezen voor op reis!